TOSCANA: ET AV DE FINESTE VINOMRÅDENE I VERDEN

Velkommen til en ny tur i regi av Vacanza In og vinklubben Munnskjenkene. Vi skal til et av de vakreste vinområder i verden: Toscana i Italia. Gjennomsyret av historie, frodig natur og mat og vinkultur, er det umulig å ikke bli forelsket. Hvor enn du er i Toscana, finner du frodige vinmarker i kupert terreng […]

Velkommen til en ny tur i regi av Vacanza In og vinklubben Munnskjenkene.

Vi skal til et av de vakreste vinområder i verden: Toscana i Italia.
Gjennomsyret av historie, frodig natur og mat og vinkultur, er det umulig å ikke bli forelsket. Hvor enn du er i Toscana, finner du frodige vinmarker i kupert terreng med bølgende daler ned til kysten. Toscana ligger omtrent midt mellom Milano og Roma, og midt mellom Liguriahavet og Adriaterhavet. Midt i Italia altså, og berømt over hele verden for sitt vakre landskap og sine historiske byer.

Når vi legger til en fantastisk matkultur og viner av verdensklasse snakker vi om en opplevelses-destinasjon av de sjeldne. Rødvinene fra Chianti i sentrale Toscana og Montalcino i den sørlige delen representerer noen av Italias og verdens mest berømte viner. Turen tar oss til hjertet av alt dette.
De neste dagene blir spekket med besøk og vinsmakinger hos kjente produsenter i Chianti, Montalcino og Maremma, lunsjer og middager utenom det vanlige, samt øvrige sanseinntrykk fra landskap og lokal kultur.

Vår reiseleder vil være Renate Hammerstad fra vinklubben Munnskjenkene.


Munnskjenkene
ble stiftet i 1976, og er en åpen medlemsklubb for alle som er glad i vin og som ønsker en sosial møteplass der man kan smake, lære og ha det hyggelig sammen. Fokuset på medlemskveldene vil være å bli inspirert innen ulike områder som eksempelvis smaketeknikk, druetyper og vinland, resultat av ulike produksjonsteknikker og mat og vin i kombinasjon etter årstidenes syklus.

Det kreves ingen forkunnskaper og det er ingen møteplikt. Du må være over 18 år.
Send en epost til munnskjenkene@gmail.com for å bli registrert, eller dersom du har noen spørsmål angående medlemskap.


PROGRAM

Dag 1
Lørdag 20.oktober 2018

Vi har avreise med Norwegian fra Gardermoen kl. 17.20 direkte til Pisa hvor vi ankommer kl. 20:15. Busstransport med egen turbuss til vårt bosted i Siena. Reiseleder orienterer om Toscana underveis i bussen. Vi tar et stopp underveis på den ca 2 timer lange bussturen. Ved ankomst innsjekking på hotellet som ligger en 10-minutters spasertur fra det historiske sentrum og har fantastisk utsikt over Siena.

Dag 2

Frokost på hotellet. Kl. 09:00 hentes vi av vår norsktalende guide for sightseeing til fots i Siena. Vi avslutter kl. 12:30 med en lunsj (drikkevarer inkludert) på restauranten vår i den historiske sentrum av Siena.
Etter lunsj returnerer vi til hotellet. Kl. 15:00 avreise med buss til “Castello Vicchiomaggio“, for besøk og vinsmaking kl. 16:00. Retur til hotellet etter vinsmaking, og rest av dagen fri til egne aktiviteter.

Det går ikke an å snakke om toskansk vin uten å begynne med Chianti.

Sju områder kan kalle vinen sin chianti, blant dem Chianti Rufina og Chianti Colli Senesi. Men som i de fleste italienske vinområder er det sentrale, opprinnelige delområdet regnet som det beste og får navnet Classico. I Chianti blir altså Chianti Classico regnet som det ypperste.

Uansett område er rødvin fra Chianti basert på druen Sangiovese, enten alene eller iblandet en liten andel andre lokale druer. Vinen smaker av røde og mørke bær, med tydelige kirsebærtoner, urter og krydder, og som regel hint av tre og vanilje fra et opphold på eikefat.

Vingården Castello Vicchiomaggio

Det historiske slottet Castello Vicchiomaggio i Greve ligger vakkert plassert i en 130 ha stor eiendom. I følge Leonardo da Vincis eget arkiv var det her han malte Mona Lisa. Frederico Matta fra Piemonte som drev som vinimportør i London kjøpte det dengang nedslitte slottet i 1964 og foretok omfattende restaureringer. Sønnen John og kona Paola har drevet gården siden 1982. John ble kåret til Italias Winemaker Of The Year både i 1997, 2002 og 2005. Fra sine 33 ha lager han flotte tradisjonelle chiantier, og særlig Gustavo Petri kan nå de helt store høyder i gode årganger.


Dag 3

Frokost på hotellet. Kl. 09:30 hentes vi av buss til “Col d’ Orcia“, ved Montalcino, for besøk og vinsmaking kl. 11:00.  Vi avslutter kl. 12:30 med felles lunsj. Etter lunsj vi reiser videre til “Castel Giocondo – Frescobaldi“, for besøk og vinsmaking kl. 15:30. Retur til hotellet med egen buss etter vinsmaking, og rest av dagen fri til egne aktiviteter.

Brunello di Montalcino

Ved byen Montalcino sør for Chianti dyrkes det også Sangiovese. Her blir druene til vinen Brunello di Montalcino, som er en lagringsdyktig og fast rødvin – en klassiker til blant annet viltretter. I likhet med Nebbiolo fra Piemonte er Sangiovese en drue som utvikler seg relativt raskt for å være en lagringsvin. I løpet av få år får vinen finstemte aromaer av tørket frukt, sopp og treverk i tillegg til de friskere kirsebærtonene. Dette gjelder blant annet brunello.

Vingården Col d’ Orcia
Vingården Col d’Orcia er en av de eldste vinprodusentene i Montalcino med aner tilbake til år 1700. Eiendommen ligger vakkert til i Toscanas myke, bølgende åser i den sørlige delen av Montalcino, vel integrert i Orcia-dalen; (Val d’Orcia). Eiendommen er total beplantet med 144 hektar druestokker – hvorav 100 hektar Sangiovese (Brunello» og Rosso di Montalcino. Kombinasjon – jordsmonn og klima i denne delen av Montalcino betegnes som enestående. Eieren, en ekte greve – Francesco Marone Cinzano – besluttet at hele eiendommen skulle sertifiseres for økologisk produksjon – noe de fikk godkjent fra slutten av 2010. Hele eiendommen, inklusiv vingårder og olivenlunder – selv hagene drives økologisk. Helt siden han tok over fra sin far i 1992 har målsetningen vært å drive etter en av de første beskrivelse av området. Munken Leandro Alberti skrev i 1550 i boken «Descrizione di tutta Italia» (En beskrivelse av hele Italia) følgende om Montalcino: «Er ofte snakket om over hele landet for de gode vinene som kommer fra disse flotte åssidene».


Vingården Castel Giocondo – Frescobaldi
Historisk privateid vinfirma som har 30 generasjoner med vinproduksjon bak seg. Vittorio Frescobaldi sitter øverst i familiehierarkiet. Eier 9 vingårder og 1000 ha vinmarker spredt rundt i Toscana med hovedvekt i Chianti Rufina, der de er den største vinmarkseieren, og hvor deres Montesodi fra Castello di Nipozzano troner sammen med Selvapianas viner på toppen.


Dag 4

Frokost på hotellet. Kl. 10:00 utsjekking og avreise til “Rocca delle Macie“ ved Gaiole in Chianti for besøk og vinsmaking kl. 11:00.
Vi avslutter med felles lunsj kl. 13:00, drikke og kaffe inkludert, på restauranten vi har valgt
. Etter lunsj reiser vi videre til “Castello di Brolio“, for besøk og vinsmaking kl. 15:30. Retur til hotellet med egen buss etter vinsmaking (tar ca 50 min.), og rest av dagen fri til egne aktiviteter.

Vingården Rocca delle Macie
Vingården ble etablert i 1973, av den italienske filmprodusenten Italo Zingarelli. Mannen bak de populære filmene «Trinity» med Bud Spencer og Terence Hill. Italo hadde en livslang drøm om å anskaffe seg Le Macìe eiendommen på 85 hektar, men som dyrket bare 2 hektar med vin. I dag er det Italo’s 2 sønner Sergio og Fabio samt hans datter Sandra som driver den nå over 600 hektar store vingården. Over 200 hektar brukes til vin og ca. 80 hektar til oliven. Dette er fordelt på 6 vingårder: Le Macìe, Sant’Alfonso, Fizzano og Le Tavolelle i Chianti Classico området og Campomaccione og Casamaria i Morellino di Scansano området.

Vingården Castello di Brolio
Ricasolifamilien har eid Brolio i Gaiole siden 1100-tallet, og er som omtalt over Chiantivinens vugge. Pga. nedgang under industrirevolusjonen etter 2. verdenskrig solgte de labellen til canadiske Seagrams som satset på masseproduksjon. De solgte videre til Hardy, men i 1993 fikk familien kjøpt tilbake rettighetene og Francesco Ricasoli (nr. 32 i baronrekka) overtok driften. Posisjon som topprodusent var på plass igjen fra 1997-årgangen, og de har idag 140 ha vinmarker med planer om utvidelse til 240. Huset har lagt seg på den nye Bordeaux-inspirerte trenden der toppchiantien (Riserva kvalitet) kun får navnet fra gården uten Riserva- eller vinmarksbetegnelser. Intensjonen er å bruke de beste druene på chiantien på bekostning av IGT-vinen. Torricella er ifølge Klaus Hagerup en av Toscanas beste Chardonnay viner (jf. boka Svarte Haner og Ville Griser), men den kan være litt hardt eike. 

Dag 5

Frokost på hotellet. Kl. 09:00 utsjekking og avreise til Marina di Castagneto Carducci. Underveis vil vi stoppe hos vinprodusenter “Fattoria Felsina“, for besøk og vinsmaking kl. 10:30. Vi reiser videre til Volterra hvor vi skal ha felles lunsj (drikkevarer inkludert) kl. 13:30 på en lokal «Enoteca».
Etter lunsj reiser vi videre og ankomst ca kl. 17:00 i Marina di Castagneto Carducci.
Innsjekking på hotellet,
 som ligger langs den uberørte kysten i Toscana, og har et stort spa og et senter for thalassoterapi.
Rest av dagen fri til egne aktiviteter.

Vingården Fattoria Felsina
Beliggende i Castelnuovo Berardenga, i grenseområdet mellom underområdene Chianti Classico og Chianti Colli Senesi, ca. 25 km. øst for Siena. Vinmarkene de besitter fordeler seg også på de to områdene, uten at dette nødvendigvis har stor betydning for stil og kvalitet. Eiendommen har historisk tilhørt storhertugen av Toscana, og ble i 1966 overtatt av nåværende eiere. I dag dyrkes vin på knappe 100 ha. land, noe som gjør Felsina til en relativt stor produsent. Vinene herfra rangeres alltid høyt i internasjonale smakinger. Vinporteføljen består av 10-12 forskjellige viner, inklusive musserende, hvitvin og (en fantastisk) dessertvin. Det er likevel de røde som dominerer, og disse er igjen i hovedsak basert på sangiovese-druen. Noen av vinene er å få på Vinmonopolet i Norge. I tillegg til vin produseres høykvalitets olje fra 4 ulike sorter oliven.

Dag 6

Frokost på hotellet. Kl. 09:30 hentes vi av buss til “Petra Wine “, for besøk og vinsmaking kl. 11:00. Vi avslutter kl. 12:30 med felles lunsj (drikkevarer inkludert). Etter lunsj retur til hotellet med egen buss, og rest av dagen fri til egne aktiviteter.

Supertoskanere

Italienerne er gode på byråkrati, og det har gjennom årene vært strenge regler for hvilke druer som kan være med for at vinen skal kunne kalles for eksempel chianti. Lovene og reglene gjorde lite for å sikre kvaliteten, mente noen. På 1970-tallet gikk noen vinmakere lei av regelrytteriet og plantet internasjonale druer som Cabernet Sauvignon og Merlot i Toscana. De modnet dem på små franske eikefat, og skapte viner som var helt annerledes enn de tradisjonelle.

Dette ble etter hvert forseggjorte, dyre, kritikerroste viner – som komisk nok ble solgt under betegnelsen bordvin eller Vino da Tavola, den laveste på rangstigen. Bolgheri på vestkysten av Toscana ble hovedsetet for disse supertoskanerne. Stilen med solid eikepreg og kraftige viner har fremdeles sine tilhengere, men de klassiske områdene har tatt opp kampen og gått tilbake til å ha fokus på kvalitet


Vingården Petra Wine
Cantina Petra likner en katedral som vokser ut av en skråning i et landskap av bølgende sletter. Navnet er ikke tilfeldig. Til byggets murvegger er det benyttet pietra di Prun, en italiensk steinart som blir ildrød ved solnedgang og gir assosiasjoner til det berømte turistmålet i Jordan. Den moderne vinkjelleren, hvor arbeidene pågikk i tre år, har et areal på åtte tusen kvm og klare bånd til det klassiske i arkitekturen. Fasaden har forførende egenskaper, idet den fremhever de vidunderlige omgivelsene, over to hundre hektar med vingårder. Vi befinner oss i Italias «ville vesten» og vinstokkene i Petra er av type Cabernet og Merlot. Vinene i dette området har lesket struper helt tilbake til etruskernes tid denne myteomspunnede kulturen fra oldtiden. En av dem heter «Ebo», navnet på en gammel etruskisk by, og den lages av vindruer av den verdifulle typen Sangiovese, forklarer Moretti. Hun tilføyer at denne betegnelsen stammer ifra latinske «Sanguis Jovis», det vil si Jupiters blod. Vinen innehar således guddommelige kvaliteter. Her bygget etruskerne både for de levende og for de døde, storslagne husformede graver med rom innvendig står igjen. Gjennom sin løsning anvendt på en vinkjeller har arkitekten Mario Botta ikke bare bevist at han kjenner betydningen av «in vino veritas». Han har på lykkelig vis utforsket, tolket og fremfor alt beskrevet dette stedets ånd genius loci…

Dag 7

Frokost på hotellet.  Kl. 09:00 hentes vi av buss til “Tenuta Castiglioni“, ved Montespertoli (tar ca 1.40 min.). Etter en omvisning på herregården kl. 11:00, og en smak av gårdens fortreffelige viner, lunsj på den rustikke restauranten vår i landsbyen Montespertoli like ved.

– Ah, det er dette livet handler om – god vin, god mat og gode venner. Skål!


Etter lunsj retur til hotellet med egen buss. Vi møtes til avskjedsmiddag kl. 20:00
i restauranten vi har valgt
, drikkevarer er inkludert.

Vingården Tenuta Castiglioni
Herregården Tenuta de Castiglioni ligger i Val di Pesa knapt tjue kilometer sør for Firenze. Stedet har tilhørt det mektige familiedynastiet Frescobaldi siden 1300-tallet. Familiens historie er vevd inn i landskapet her, tvunnet sammen med vinrankenes og oliventrærnes dype røtter i den ellers karrige kalkjorden. Marchese Leonardo Frescobaldi, dagens styreformann i det familiedrevne konsernet, representerer det 29. slektsleddet. Frescobaldis vin ble sendt rundt i hele Europa, men vinmakerne hvilte ikke på laurbærene. På 1800-tallet innførte den inngiftede agronomen Vittorio degli Albizi nye produksjonsteknikker, og introduserte som den første i Toscana, druer som chardonnay, cabernet og merlot. Sammen ble de to familiene også blant Toscanas største landeiere.

– Importen av nye druesorter styrket og utviklet kvaliteten på våre tradisjonelle viner, forklarer Frescobaldis eksportsjef Simone Fabbri.

Som så mange andre nobiliteter investerte frescobaldiene i Det gode liv. Etter oppstarten av den første vingården i 1308, knyttet de raskt til seg en betydelig – og innflytelsesrik – kundekrets, som blant annet omfattet renessansemaleren Michelangelo og kong Henrik 8. av England.

Dag 8

Frokost på hotellet.  Utsjekking og avreise til Pisa flyplassen.
Underveis vil vi stoppe ved Lucca hvor vi skal ha vinsmaking og felles lunsj

kl. 12:00 (drikke og kaffe inkludert) på en lokal restaurant. Etter lunsj reiser vi videre til Pisa flyplassen og ankommer på flyplassen ca kl. 19:00. Avgang m/Norwegian kl. 21:00 og forventet ankomst på Gardermoen kl. 23:55.

Vingården Fattoria del Teso
Fattoria del Teso ligger i kommunen Montecarlo, en pittoresk middelalderby på den historiske grensen mellom Lucca og Firenze. For den gunstige klimatiske eksponering – 50 kilometer fra Tyrrenhavet og like ved Apenninene – og innholdet i terrenget, er området av Monte Carlo dedikert til vinkultur siden dagene av de gamle romerne. Faktisk var det opprinnelige navnet på landsbyen Vivinaia, omdøpt Montecarlo i 1333 til ære for keiser Charles IV i Böhmen.

I andre halvdel av Montecarlo vin var et historisk løft når en gruppe av vinmakere montecarlesi gikk til Frankrike, i Chablis-området, for å studere du den berømte vin og vendte hjem bringe den nyeste teknologien og de mest raffinerte varianter. I 1930 ble vinen til Montecarlo valgt for å bli servert ved bryllupet til den fremtidige konge i Italia Umberto II.

Fattoria del Teso – en historisk eiendom tvist av adelen og abbeder siden middelalderen (som gjenspeiles i en pergament bevart i kapittel Lucca, som stammer fra 1253 som snakker om en tvist mellom Kamaldulenserne Abbey Pozzeveri and Nobles av Uzzano og Vivinaia om egenskapene plassert «i loco ubi dicitur … Tense») – er omorganisert siden 1970 i henhold til de mest moderne kriteriene landbruk og siden da har alltid vært i forkant av tekniske plante vingårder, som i dag de dekker ca 15 hektar, og i vinprosesser.

Og liker du dessertvin?
Prøv den toskanske spesialiteten vin santo, laget på tørkede druer og modnet på fat.

Praktiske opplysninger

Vi tar forbehold om prisendring pga. endrede flyskatter/oljetillegg og/eller valutakurs. Det tas forbehold om endring i rutetidene hos flyselskapet samt endring i program som følge av forhold som ligger utenfor arrangørens kontroll, f. eks. værforhold.

Ditt spesialtilbud:

  • Fly tur retur Oslo – Pisa
  • All transport og måltider som beskrevet i dags programmet 
  • 4 netter i dobbeltrom med frokost på hotellet
  • 3 netter i dobbeltrom med frokost på hotellet
  • Norsk reiseleder 

Pris per person Kr.  18 800,-

Tillegg for enkeltrom under hele oppholdet Kr. 2 800,-


Vacanza In har et meget begrenset antall plasser på turen. Maks 30 deltakere.

Vil du vite mer ta kontakt med oss!

Slik bestiller du
Ta kontakt med Vacanza In, tlf. (47) 22 54 03 50 eller e-post:
massimo@vacanzain.no

For mer informasjon om våre skreddersydde program:

ta kontakt