ETRUSKERNE – ITALIAS FASCINERENDE FORTID

ROMA, TARQUINIA & ORVIETO.

Oppdag dypet av Italias fascinerende fortid gjennom vår arkeologiske reise tilbake til den eldgamle sivilisasjonen Etruria, som ble grunnlagt på 700-tallet f.Kr. Geografisk dekket Etruria et landområde som i dag stort sett tilsvarer Toscana.

Historiens tidligere arkitekter, etruskerne, formet Romas arkitektoniske og rituelle praksis i stor grad, og regjerte til og med i Roma, som for en periode var underlagt etruskiske konger.

Vår reise gir et spennende innblikk i etruskernes pulserende kultur, sterkt sammenvevd med gresk og romersk kultur, men likevel distinkt i sine slående kontraster.

Etruskernes ekspansive handelsnettverk, imponerende befestede byer og utsøkt kunstnerskap er et vitnesbyrd om en sivilisasjon som nådde sin storhetstid i det 6. århundre f.Kr.

Vår historiske reise starter i Roma, hvor vi vil utforske Det nasjonale etruskiske museet, som byr på den største etruskiske samlingen i Italia. Dernest forflytter vi oss til Det gregorianske etruskiske museetVatikanet, som er en integrert del av Vatikanmuseene.

Senere setter vi kursen nordover til to sjeldent besøkte UNESCOs verdensarvsteder. Cerveteri er den største nekropolisen i det gamle Middelhavet, og Tarquinia kan skilte med vakkert dekorerte graver.

Vi legger også turen innom den sjarmerende Orvieto, som ligger dramatisk til på toppen av en italiensk ås.

Bli med på vår fascinerende reise som tar deg tilbake til historiske høydepunkter som har vært med og formet Italias historie slik vi kjenner den i dag.

Dette er inkludert:

– Direktefly Oslo – Roma med Norwegian

– 2 netter på 4-stjernes hotell i Roma, inkl. frokost (city-tax er ikke inkludert)

– 1 natt på 3-stjerners hotell i Tarquinia, inkl. frokost (city-tax er ikke inkludert)

– 2 netter på 4-stjerners hotell i Orvieto, inkl. frokost (city-tax er ikke inkludert)

– Sightseeing i Roma, Tarquinia, Vulci, Sovana og Orvieto, inkl. inngangsbilletter

– All transport som omtalt i programmet

– Alle måltider omtalt i programmet, inkl. drikke og kaffe (1/4 fl. vin)

– Norsk reiseleder på hele turen

Pris per person

Tillegg for enkeltrom

NOK 23.800,-

NOK 2.800,-

Vi er behjelpelig med tilslutningsreiser fra øvrige byer i Norge (pris-tillegg).

Vi tar forbehold om prisendring av flyskatter og valutakurs, endret tidspunkt for flyavgang og/eller programjustering.

Maksimum antall deltagere for denne turen er 14 deltakere. 

Påmeldingsfrist 28. august d.å. eller så lenge vi har billetter.

NB! Avbestillingsbeskyttelse og reiseforsikring ordnes av den enkelte gjennom egen forsikringsordning.

Tips! Ved påmelding er det en fordel å oppgi navn som gjengitt i passet, e-postadresse og valgte tematur (emne). I skrivefeltet anbefaler vi at du oppgir mobilnummer, om du har matallergi m.m. slik at vi kan tilby god og effektiv service.

 

Dag 1
søndag, 10.november 2024

Avreise med Norwegian kl. 07:00 med ankomst Roma-Fuimicino kl.10:15.

Fra flyplassen blir det privat busstransport til Det nasjonale etruskiske museet i Roma i Villa Giulia, som inneholder den største etruskiske samlingen i Italia (bilde øverst til venstre).

Museet har en enorm samling av keramikk, metallarbeid, smykker, skulpturer og andre gjenstander skapt av etruskerne. Høydepunktet er den etruskiske graven for relieffer, som har intrikate utskjæringer og fresker som skildrer etruskernes daglige liv og religiøse ritualer.

En annen populær utstilling er den etruskiske krigeren, en bronsestatue som dateres tilbake til det 4. århundre f.Kr. (bilde til høyre). Museet har også en seksjon dedikert til etruskisk kunst, inkludert fresker, mosaikker og skulpturer.

Vi avslutter dagen med et stopp ved Mausoleum of Augustus fra 28 f.Kr. (bilde nederst til venstre).

Etter museumsbesøket sjekker vi inn på 4-stjerners hotell. Her tilbringer vi to netter. Deretter er det avsatt egentid fram til vi møtes til velkomstmiddag på en restaurant i nærheten av hotellet. Mat, drikke og kaffe er inkludert.

Dag 2
mandag, 11.november 2024

Frokost serveres på hotellet fra kl. 07:00.

Etter frokost vi besøker Det gregorianske etruskiske museet som ligger innenfor Vatikanstatens murer. Museet ble grunnlagt av pave Gregor XVI og innviet i 1837. Det var ett av de første i sitt slag som ble uttrykkelig dedikert til etruskiske antikviteter.

Her kan du observere tallrike keramikk-, bronse-, gull- og sølvgjenstander fra 9. århundre f.Kr. til det 1. århundre f.Kr. De fleste gjenstandene er fra den tiden da de etruskiske byene smeltet sammen med de større strukturene i den romerske staten.

Mange av gjenstandene som vises her, ble funnet på nekropolis (gravplasser). Senere, på vår reise til Cerveteri og Tarquinia, skal vi besøke slike gravplasser.

Etter lunsj på Vatikanmuseets kafé er det avsatt tid til egen disposisjon fram til vi møtes
til felles middag på hotellet kl. 19:00.

Dag 3
tirsdag, 12.november 2024

Frokost serveres på hotellet fra kl. 07:00.

Vi forlater Roma i nordvestlig retning til vi kommer til Cerveteri. Her legger vi turen innom Nekropolis della Banditaccia, et UNESCOs verdensarvsted datert tilbake til det 9. århundre f.Kr. «De dødes by» er kjent som den største nekropolisen fra den gamle middelhavsverdenen (bilde nr. 2 til høyre). Her får vi et unikt innblikk i hvordan etruskerne nærmet seg byplanlegging og boligarkitektur.

Etter lunsj går turen videre til Tarquinia (bildet av sentrum nederst til høyre) for å besøke Necropoli Monterozzi, som også står oppført som UNESCOs verdensarvliste. Her skjuler det seg 6000 graver innhugd i fjellet. Noen dateres tilbake til det 7. århundre f.Kr. Mange av dem er utsmykket med fresker som skildrer etruskisk dagligliv – et tydelig bevis på den rikdommen og kraften som var en framtredende del av denne kulturen (bilder av fresker).

Etter museumsbesøket tar vi inn på vårt 3-stjerners hotell i gamlebyen i Tarquinia. Her tilbringer vi en natt.

Hotellet er utsmykket med moderne kunst, men i kjelleretasjen kan du iaktta en etruskisk grav og romerske vaser.

Felles middag i hotellets restaurant kl. 19.00. Drikke til maten og kaffe inkludert.

Dag 4
onsdag, 13.november 2024

Frokost serveres på hotellet fra kl. 07:00.

Vi sjekker ut av hotellet og oppsøker den arkeologiske parken Vulci. Her kan vi vandre gjennom ruinene til en gammel etruskisk landsby. Vulci er sparsommelig nevnt i historiske kilder, men arkeologiske utgravninger har vist at Vulci var en av de største og viktigste byene i det gamle Etruria. Her finner du François-graven, med berømte fresker fra 300-tallet f.Kr.

Vi forsetter reisen vår til Sovana, en av de vakreste landsbyene i tuff-området (tuff = porøs, sedimentær kalkstein). Her besøker vi nekropolisen som ligger noen få kilometer unna. Sovana, navnet som ble gitt av romerne etter erobringen av Vulci-territoriet, stammer fra det etruskiske ordet «suf «som betyr «grønn jord».

Vi besøker graven til Ildebranda, den mest kjente, og uten tvil en av de mest monumentale tempelgravene i hele Etruria (bildt til venstre). Graven, som bl.a. skildrer demoner med vinger, dateres tilbake til andre halvdel av tredje århundre f.Kr. Den var uoppdaget fram til høsten 2004.

Vi avslutter vårt besøk i området ved å legge turen innom Via Cava, et eksempel på en etruskisk vandresti hugget ut i massive steinvegger av tuff (bilde til høyre). Meiselmerker er synlige over hele den steinete overflaten, noe som indikerer den møysommelige prosessen som passasjen ble utgravd gjennom.

Vi forlater Sovana og etter en 1 times kjøring når vi fram til den sjarmerende fjellbyen Orvieto i Umbria, kjent som Velzna på etruskisk. Fjellbyen var en av de viktigste byene i Etruria-territoriet fra 900- til 300-tallet f.Kr.

Ved foten av Orvietos klippevegg har arkeologer og historikere oppdaget det de tror er Fanum Voltumnae, den gamle helligdommen som ble opphøyet til den øverste gud i den etruskiske gudeverdenen.

Vi overnatter to netter på Hotel Palazzo Piccolomini i Orvieto. Boutiquehotell var tidligere et luksuriøst palass.

Felles middag kl. 19:00 på en lokal restaurant i nærheten av hotellet. Drikke til maten og kaffe er inkludert.

Dag 5
torsdag, 14.november 2024

Frokost serveres på hotellet fra kl. 07:00.

Kl. 10:00
blir vi hentet utenfor hotellet av vår lokale guide, som tar oss med på en 3 timers vandretur i Orvietos gater (bilde av fjellbyen Orvieto til venstre). Vi legger turen innom Det nasjonale arkeologiske museet for å se på samlingen av gjenstander og keramikk, som er funnet under utgravningene like utenfor byens sentrum.

Etter lunsj besøker vi Cattedrale di Santa Maria Assunta, som er kjent for sin vakre fasade utført i toskansk gotisk stil (bilde til høyre). Her kan du la deg begeistre av et imponerende rosevindu, glitrende mosaikk og bronsedører med elefantmotiver.

Etter avsluttet katedralbesøk er resten av av dagen satt av til egne aktiviteter.

Avskjedsmiddag på en lokal restaurant i nærheten av hotellet kl. 20:00. Drikke til maten og kaffe er inkludert.

Dag 6
fredag, 15.november 2024

(Bilder fra Museo Etrusco, Tarquinia)

Frokost serveres på hotellet fra kl. 07:00. Deretter sjekker vi ut av hotellet og setter kursen mot flyplassen i Roma.

Avreise Roma-Fuimicino kl. 11:05 med Norwegian. Ankomst Oslo Gardermoen kl. 14:15.

For mer informasjon om våre skreddersydde program:

ta kontakt